vineri, 29 august 2008

De ce vin oamenii sa viziteze Moldova. Sau Transnistria

In tineretea lui Kipling lumea isi gasea salvarea prin actiunea civilizatoare a omului alb. Altruismul de care dadea dovada acesta trebuia inteles si apoi apreciat de aborigenul rudimentar in cultura si progres. Chiar daca frontul pe care inaintau imperiile si ideologii lor faceau destule victime, acestea trebuiau considerate ca fiind sacrificiul inevitabil si elementar al conditiei de civilizare.

Astazi, sunt contemporana cu un tip de ideologi care au ridicat la rang de religie conceptul de "travelling around the world, getting in touch with other cultures and people, exchanging ideas and making the world a better place". Citeste: ne ducem intr-o tara, de care nu avem habar, cu gandul s-o descoperim, dar nu realitatea ei oficiala, ci cea alternativa, adica sa vorbesti tu acolo cu oamenii simpli ca si tine ca sa-ti faci o idee despre tara respectiva mai indeaproape, impresia reala a lumii de-acolo, nu bullshitu care-l auzi la tv".

Deacord.

Si la ce serveste asta omului?

La nimic concret. E doar pentru ca sa-si bifeze pe un site ca a fost acolo si dincolo. A! Si pentru ca sa aiba lista plina de prieteni din toata lumea.

Pentru ca mie nu mi s-a explicat niciodata clar, si nici eu nu am ajuns la un raspuns in reflectiile mele, de ce vine lumea in Moldova? Sau Transnistria? Nu ma refer la cei ce vin cu treaba. Ma refer aici la "turistii amatori de mizerie" (citeste articolul de mai jos) din tari "mai dezvoltate" ca a noastra. Economic in primul rand, deoarece criteriul asta prevaleaza in orice clasament, indiferent de ce ar zice relaxatii care cauta socializing in tari sub pragul saraciei. Politic, intr-al doilea. Nu ma intrebati de ce.

De ce vii in Moldova/Transnistria? Ca sa constati o stare: oamenii sunt saraci, comunisto-capitalistii sunt la putere si eventual fetele sunt cochete, pentru ca e un imperativ sa te mariti repede si bine. Ce faci cu aceste constatari? La urmatoare intalnire cu prietenii o sa te dai mare ca ai fost acolo (chiar daca nu-ti recunosti asta) si o sa le povestesti impresiile.

Ce nu poti sa faci in Transnistria ( nu pentru ca n-ar fi "permis", dar pentru ca esti un gandac si punctum) : sa le aduci de mancare la copiii de acolo, sa-l omori pe Smirnov; sa mergi la Moscova sa te vezi cu Putin sa-l convingi poate si-o schimba parerea.

Concluzia e respectiv urmatoarea: se vine in regiunea separatista pentru ca suna bine sintagma asta( in special la tineri care inca nu s-au maturizat) ; se mai vine dintr-un mondialism altruist, care nu rezolva absolut nimic; nici macar pe sine. Si se mai vine pentru a judeca dupa asta oamenii, locurile. Sub un unghi normalizator, cum ar zice Gicu. Cu tonele de civilizatie in spate, se vine pentru a lumina nepatrunsul. Pentru a inalta steagul, cum ar zice Eddie Izzard. Pentru ca ulterior sa se dea inteligent cu parerea despre ce s-a vazut si ce s-a intalnit. Fara a contextualiza impresiile, bineinteles.

Daca are cineva un alt punct de vedere ce ar explica curiozitatea asta de cacao a unora de a-mi vizita tara, sa mi-l comunice.
In caz contrar, sunt nevoita sa ma limitez la explicatia lui Florin. Si anume ca oamenii calatoresc ca sa intalneasca gagici...

4 comentarii:

Anonim spunea...

bai! iar dezinformezi lumea!
Florin ti-a explicat de ce merge el in Moldova, insa esti incapatanata si nu vrei sa intelegi. Asa ca am glumit ca merg "DUPA GAGICI". Stii foarte bine ca e o GLUMA. Insa o pui pe site scoasa din context.
Intrebarea mea este: cine vrea sa impresioneze cu cat de destept este? Folosind metoda fraza_piperata_scoasa_din_context? Si alte remarci despre cat de nesignifiante si marunte sunt scopurile celorlalti si cat de bine vezi tu lucrurile de de-asupra...
Vai pe mine me INGROZESTE ca vezi lumea de langa tine atat de rea intentionata: "calatoresc ca sa se laude apoi"...
WHATEVER...
keep living in your own world darling...

Anonim spunea...

şi de ce nu?!
cred că există o parte de adevăr în articolul dat. citindu-l, mi-am amintit de miile de oameni care vizitează galerii de artă, muzee... celebre pentru că "wow, are renume mondial", nu pentru că ar avea idee de artă sau i-ar interesa cu adevărat. (deseori aceştia nici nu ştiu dacă în oraşul natal există vreun muzeu de acest fel)
exemplele pot continua.

MelkCodobelk spunea...

angela, n-ai inteles nica :)

Anonim spunea...

marcela, cred că fiecare înţelege ceva :)