miercuri, 15 octombrie 2008

Bestseller-urile. Ce ti-e si cu ele.

http://stelapopa.unimedia.md/2008/10/14/ai-nostri-frati-de-dincolo-de-kgb-si-prut-partea-i/#comment-200

Trebuie sa ma solidarizez cu cateva idei enuntate de vizitatori.

In primul rand, e adevarat ca unii vor sa te vada asa. Nu neaparat din rautate sau condescendenta. Ci deoarece contrastele, extremele le confirma prejudecatile. Cu care ei sunt obisnuiti si cu care se simt comod. De ce sa-mi pun intrebari, de ce sa-mi moderez discursul si in felul acesta sa pun la indoiala sau chiar sa resping ireversibil propriile mele idei preconcepute, invalide care insa imi justifica pozitia sublima dar ce-mi lipseste in fond cu desavarsire fata de chestiunea in discutie?

Or,a te plimba pe strazile unui oras si a remarca doar Porshe-ul si doar pensionarul cu gheata rupta reprezinta o eroare, o neseriozitate pur si simplu, intentionata sau nu. Chiar daca la Bucuresti o sa fie luata drept originalitate, exotism.

Apoi, ca sa ajungi bestseller-ul verii este quasi obligatoriu sa prezinti situatia intr-o maniera catastrofica, aproape apocaliptica.

Altfel, nu vad interesul unor impresii sterile de genul:”in chisinau strazile sunt cu borti iar fetele exagerat de cochete, ca sa nu mai pomenim ca se vorbeste rusa”.

Ce-i asta, care-i ideea? A descoperit omu’ apa calda?!

Scopul impresiilor e sa fie gandite, analizate, decorticate, intelese si prezentate sub forma unor reflectii asupra uneia sau altei societati pe care ai vizitat-o. Pentru ca impresiile isi gasesc utilitatea doar atunci cand servesc unei finalitati, unei inspectii, unei interpretari.

In lipsa reflectiilor, a analizei textul isi pierde interesul.

Un comentariu:

Anonim spunea...

scumpul meu melkcodobelk!
poate tot ce ai scris tu pana la fraza de final ar mai sensibiliza cumva publicul bucureshtean al mult-stimatului Teodorescu, insa nu poti tu, un muritor basarabean de rand (nu mai conteaza ca esti muritor, pentru bucureshteni e suficient sa fii basarabean)sa le spui lor, alora care nu au gropi pe strazi, nu au niciun trabant dar, surprinzator!, niciun Porche ca textul isi pierde interesul in lipsa reflectiilor si a analizei? gresit. hrana spirituala a acestor oameni e acel exotism despre care vorbeai, or, domnul Teodorescu stie perfect carui public sa se adreseze ca sa aiba priza, nu degeaba cartea dansului sta la capataiul Andreei Marin.
Capodopera lui Teodorescu ne ofera posibilitatea de a face mai multe concluzii, de exemplu - cat de larg este orizontul logicii si ratiunii "fratilor" de peste Prut si cat de originiala este originalitatea Andreei Marin...
best regards.